Elektrolyytit

Horse & Riderin valikoimasta löydät laadukkaat elektrolyytit hevoselle. Elektrolyytit ovat tärkeitä hevosen hyvinvoinnille ja suorituskyvylle, erityisesti kuumina päivinä ja intensiivisen harjoittelun aikana kun hevonen hikoilee paljon.

Lue lisää
Kategoriat
Väri
Koko
Ominaisuudet

Näytetään kaikki 16 tuotetta

Hevosen elektrolyytit

Horse & Riderin valikoimasta löydät laadukkaat elektrolyytit hevoselle. Elektrolyytit ovat tärkeitä hevosen hyvinvoinnille ja suorituskyvylle, erityisesti kuumina päivinä ja intensiivisen harjoittelun aikana kun hevonen hikoilee paljon.

Miksi elektrolyytit ovat tärkeitä hevoselle?

Elektrolyytit, kuten natrium, kalium, kalsium ja magnesium, ovat välttämättömiä hevosen nestetasapainon ja lihasten toiminnan ylläpitämiseksi. Hikoilun aikana hevonen menettää merkittäviä määriä näitä tärkeitä suoloja, joten niiden riittävä saanti on tärkeää hevosen palautumisen sekä hyvinvoinnin kannalta.

Elektrolyytit ja ruumiinlämmön säätely

Elektrolyytit ovat keskeisiä hevosen ruumiinlämmön säätelyssä ja nesteytyksessä. Hevonen voi hikoilla fyysisen rasituksen aikana jopa 10-15 litraa tunnissa. Hikoilu kuluttaa aina runsaasti vettä ja jatkuu lähes muuttumattomana, vaikka menetettyä nestettä ei korvattaisikaan. Tämä johtaa nopeasti nestehukkaan ja dehydraatioon, mikä vaikuttaa hevosen suorituskykyyn.

Hikoilun vaikutukset ja elektrolyyttien merkitys

Hikoillessaan hevonen menettää hikeen liuenneena merkittävän määrän suoloja ja kivennäisaineita eli elektrolyyttejä (natrium, kloridi, kalium, magnesium, kalsium). Hevosen hiki on plasmaa väkevämpää, “suolaisempaa,” eli hiessä on enemmän siihen liuenneita aineita kuin plasmassa. Tästä syystä hevonen menettää hikoillessaan suhteessa enemmän suoloja ja kivennäisaineita kuin ihminen, jonka hiki on veriplasmaa laimeampaa.

Elektrolyyttien tärkeät tehtävät elimistössä

Elektrolyyteillä on hevosen elimistössä monia tärkeitä tehtäviä. Ne vastaavat mm. veden jakautumisesta elimistössä. Alhainen elektrolyyttipitoisuus voi pienentää suonissa kiertävän veren määrää. Elektrolyytit säilyttävät myös varauseron solun sisä- ja ulkopuolen välillä, joka on edellytys lihasten ja hermojen normaalille toiminnalle.

Jos runsaan hikoilun aiheuttama nestehukka korvataan juomalla pelkkää vettä, solun ulkoisen nesteen suolapitoisuus saattaa laskea huomattavasti jo lyhyen ajan sisällä. Tämän seurauksena solut ottavat sisäänsä nestettä ja tästä johtuva hermosolujen turvotus saattaa aiheuttaa mm. lihaskramppeja.

Päivittäinen suolan tarve ja lisäelektrolyytit

Hevosen elimistöstä poistuu virtsan ja lannan mukana 20-25 grammaa suolaa päivittäin. Raskaassa työssä hikoileva hevonen voi menettää elimistöstään yli 100 g suolaa yhden tunnin aikana (1 dl karkeaa suolaa painaa 115 g). Näin ollen tarvittavan lisäsuolan määrä voi olla varsin huomattava. Hevonen tarvitsee suolaa, jotta sen elektrolyyttitasapaino säilyisi voimakkaasta hikoilusta huolimatta. Lisäsuolan antaminen rehun seassa on perusteltua myös kevyessä työssä oleville hevosille, sillä suolakiven kulutuksessa on suuria yksilöllisiä eroja.

Elektrolyyttien tankkaus ja nestetasapainon ylläpito

Elektrolyyttejä ei voi tankata hevoselle varastoon. Syöttämällä hevoselle elektrolyyttejä ennen kovia treenejä, kilpailua tai pitkää kuljetusta voidaan kuitenkin varmistaa hevosen nestetasapainon olevan kunnossa kilpailutilanteessa tai kuljetuksessa.

Hikoilun vaikutus ja veden tarjonta

Hikoilu kuluttaa joka tapauksessa aina runsaasti vettä ja hevonen alkaa nopeasti kärsiä nestehukasta, jota seuraa dehydraatio eli kuivuminen, jos juomavettä ei ole saatavilla tai hevosta ei saada juomaan. Hevosen halu juoda heikkenee, kun janontunne lakkaa hyvinkin nopeasti suorituksen jälkeen, jos vettä ei ole saatavilla. Hevoselle onkin hyvä tarjota kohtuullinen määrä haaleaa vettä heti harjoituksen päättymisen jälkeen. Sitä voi tarvittaessa maustaa ripauksella esim Mashia.

Valitse paras elektrolyytti hevosellesi

Oikean elektrolyytin valinta riippuu hevosesi aktiivisuustasosta ja yksilöllisistä tarpeista. Suosittelemme keskustelemaan eläinlääkärin tai ravitsemusasiantuntijan kanssa parhaan vaihtoehdon löytämiseksi. Meiltä löydät muun muassa:

  • Jauhemaiset elektrolyytit: Helppo sekoittaa hevosen juomaveteen tai rehuun.
  • Nestemäiset elektrolyytit: Nopea imeytyminen ja kätevä annostelu.
  • Pasta-muotoiset elektrolyytit: Kätevä matkalla tai kilpailuissa. Annostellaan tuubista.

Hevosen elektrolyytit

Kaikki valikoimamme elektrolyytit ovat huolella valittuja, jotta voimme tarjota sinulle ja hevosellesi parasta laatua. Meillä on useita tunnettuja ja luotettuja brändejä, jotka takaavat, että hevosesi saa tarvitsemansa elektrolyytit turvallisesti ja tehokkaasti.

Equine America Apple Lytes on suosittu hyvän maittavuuden sekä hyvin matalan sokeripitoisuuden ansioista. Loistava hinta-laatusuhde!

Tutustu valikoimaamme ja löydä paras elektrolyytti hevosellesi. Meiltä saat asiantuntevaa asiakaspalvelua, joka auttaa sinua löytämään sen oikean valinnan hevosesi hyvinvoinnin tueksi.