Ohjat ja apuohjat

Kategoriat
Väri
Koko
Ominaisuudet

Näytetään 1–34 of 44 hakutulosta

Horse & Rider valikoiman ohjat ja apuohjat  takaavat ratsastajille ja hevosille tehokkaan ja turvallisen yhteistyön. Laaja valikoimamme sisältää erilaisia ohjia ja apuohjat, kuten martingaalit, sivuohjat ja kumiohjat. Olemme valinneet parhaat tuotteet mm. kotimaiselta Veljekset Wahlstenilta, kestävyydestä ja tyylikkyydestä tunnetulta Dyonilta, Presteqiltä, Horse Guardilta ja QHP:lta.

Mitkä ovat ohjat?
Ohjat ovat olennainen osa hevosen varusteita ja niitä käytetään suoran yhteyden ylläpitämiseen ratsastajan ja hevosen välillä. Ohjat kiinnitetään hevosen suussa oleviin ja suitsissa kiinni oleviin kuolaimiin. Ratsastaja pitää ohjia kädessään ja ohjaa sekä pidättää eli hidastaa hevosta ohjien avulla.
Ohjat on usein valmistettu nahasta tai muista kestävistä materiaaleista ja voivat vaihdella pituudeltaan ja paksuudeltaan.

Millaiset ohjat minun tulisi valita?
Ohjien valinnassa on tärkeää huomioida niiden mukavuus, kestävyys ja sopivuus ratsastajan käteen, myös hevosen kaulan pituus on olennainen osa ohjan pituuden valintaa.

Ohjan paksuuden määrittelee ratsastaja. Oikein pienikätisen ratsastajan kannattaa valita ohut ohja, joka mahtuu hyvin sormien väliin ja on helppo pitää kädessä. Toiset pitävät paksummasta ohjasta, joka on napakka kädessä.

Kun ohja on sopivan paksuinen ja materiaali tuntuu omaan käteen miellyttävältä, on helpompi pitää ohjastuntuma tasaisena ja tämän myötä myös hevonen tyytyväisenä niin koulu- kuin esteratsastuksessakin. Hyvin kädessä pysyvä ohja on myös turvallisuusasia.

Erilaisia ohjia:
Ohjat stoppareilla – onko sinulla haasteita säilyttää ohjat saman pituisena?
Stopparit auttavat ohjia pysymään molemmissa käsissä saman mittaisina ja voit helposti tarkistaa, että ohjat ovat saman pituiset.

Grip ohjat – mikäli et pidä stoppareista, voi nahkainen ohja jonka toinen puoli on pitävää grip materiaalia olla oikea valinta. Sileän ohjan pituutta on helppo säätää ratsastaessa sujuvasti, grip materiaali estää ohjan valumisen pidemmäksi ja grip antaa hyvän pidon myös märkänä, hevosen hikoillessa tai sateella ratsastettaessa.

Kumiohjat – kumipinnoite lisäämässä pitoa ja tuomassa vakaan otteen ratsastajan käteen. Myös kumiohjat tarjoavat hyvän pidon erityisesti kosteissa olosuhteissa.

Kankiohjat – Kankisuitsituksella ratsastettaessa hevosella on suussaan kahdet kuolaimet ja ratsastajalla kädessään kahdet ohjat. Kankiohjat ovat usein normaalia ohjaa kapeampi, sillä kankiohjaa pidetään useimmiten nimettömän ja pikkusormen välissä ja ohuella kankiohjalla pyritään pitämään hevoseen mahdollisimman kevyt ja tasainen ohjastuntuma.

Ohjat pikalukoilla – innovatiiviset Presteq ohjat on varustettu pikalukoilla. Mikäli haluat napata ohjat nopeasti pois kuolaimista esimerkiksi kävelytykseen tai juoksutukseen, pikalukolliset ohjat ovat super kätevät. Presteq tuotteet on myös valmistettu kasviparkatusta nahasta, joten ne ovat myös kestävä valinta.

Apuohjat

Martingaalit:
Martingaalit auttavat hallitsemaan hevosen pään liikkeitä ja ohjaavat hevosen päätä pysymään tasapainoisessa asennossa.

Rintaremmimartingaali kiinnitetään satulaan ja kulkee hevosen etujalkojen välissä ja se rajoittaa hevosen pään liikkumista ylöspäin. Hevosen martingaali tarjoaa ratsastajalle paremman hallinnan ja vakauden erityisesti esteratsastuksessa.

Sivuohjat:
Sivuohjat ovat apuohja, jota käytetään hevosen pään ja kaulan asennon ohjaamiseen. Ne kiinnittyvät satulaan tai juoksutusvyöhön ja kulkevat hevosen suitsien kuolainrenkaaseen. Sivuohjia käytetään pääasiassa juoksutuksessa, mutta sillä voidaan tasapainottaa hevosta myös ratsastuksessa.

Gramaanit:
Gramaanit ovat apuohjia, jotka auttavat hevosta pitämään pään alhaalla ja kaulan suorana. Ne kulkevat hevosen suun kautta ja kiinnittyvät satulaan tai suitsiin. Gramaanien avulla ratsastaja voi kehittää hevosen ryhtiä ja liikkeitä erityisesti kouluratsastuksessa.

Mikäli et ole aiemmin käyttänyt apuohjia, kerromme mielellämme niiden sovittamisesta lisää. Suosittelemme myös kysymään omalta valmentajalta tai kokeneelta tallikaverilta apua apuohjien käyttöön, jotta ohjien käyttö ja säätö tapahtuu oikein ja hevosystävällisesti.

Ohjien ja apuohjien huolto
Kaikkien nahkavarusteiden, niin myös ohjien huolto on tärkeää. Hyvin huolletut varusteet pysyvät siisteinä ja ehjinä kauan ja kestävät käyttöä. Huoltamattomana ohjien nahka kuivuu ja pitkässä juoksussa alkaa halkeilla ja pahimmassa tapauksessa voi jopa katketa kesken ratsastuksen. Hyvin huollettu nahka kestää vuosien käyttöä.

Hankkiessasi uusia nahkavarusteita, rasvaa ne huolellisesti ennen käyttöönottoa sekä ensimmäisten käyttökertojen jälkeen. Pese varusteet mielellään jokaisen käyttökerran jälkeen ja rasvaa ne säännöllisesti.
Muista myös varastossa olevat varusteet, nekin kannattaa säännöllisesti huoltaa.