Turvaliivit

Ratsastukseen voi aina sisältyä yllättäviä hetkiä eikä ratsastus ole koskaan täysin riskitöntä. Hevosessa on valtava määrä voimaa ja hevosen kanssa tilanteen voi joskus muuttua nopeastikin. Hevosen selästä pudotessa voi sattua varsin pahasti ja siksi onkin hyvä olla laadukkaat sekä oikein istuvat turvavarusteet kaiken tasoisilla ratsastajilla. Ratsastuskypärän lisäksi ratsastajaa suojaa onnettomuuden sattuessa turvallinen ja hyvin istuva turvaliivi.  

Turvaliivejä löytyy erilaisilla ominaisuuksilla sekä turvaluokituksilla, ja Horse & Rider valikoimasta löydät varmasti itsellesi sopivan liivin, olit sitten vasta-alkaja tai kokenut konkari. Turvaliivi suojaa mm. ratsastajan rintakehää, selkärankaa sekä sisäelimiä hevosen selästä pudotessa.  

Meiltä löydät turvalliset merkit kuten Helite, Komperdell, Zandona ja Equipage.  

Lue lisää
Kategoriat
Väri
Koko
Ominaisuudet

Näytetään kaikki 25 tuotetta

Mikä on turvaliivin tehtävä?  

Turvaliivi vähentää vammautumisen riskiä, turvaliivin käyttö vaimentaa myös ylävartaloon kohdistuvia iskuja, joille ratsastaja altistuu hevosen selästä suistuessaan. Turvaliivi ehkäisee murtumien ja sisäelin vaurioiden syntymistä.  

Valitettavasti harvoin pääsemme valitsemaan, minne ja miten putoamme, pelkästään maneesin pohjaan iskeytyminen tekee kipeää ja voi aiheuttaa vammoja, esteillä ratsastaja voi myös pudota ikävästi puomin päälle tai maastossa alle saattaa sattua kivi tai kanto. Hyvä turvaliivi vähentää ratsastajan selkärankaan kohdistuvaa painetta, suojaa sekä kylkiluita että sisäelimiä putoamisesta aiheutuvilta iskuilta ja ruhjeilta. Heliten paukkuliivit estävät jopa pään voimakkaan retkahtamisen ja suojaavat samalla niskaa. 

Minkälainen turvaliivi on kaikkein turvallisin?Kaikkein tärkein asia turvaliiviä valitessa on liivin istuvuus ja sopiva koko – oikean kokoinen, hyvin istuva ja ehjä turvaliivi suojaa ratsastajaa parhaiten. 

Turvaliivi kannattaa aina sovittaa paikan päällä, jotta se on varmasti sopivan kokoinen. Liian pieni turvaliivi on usein lyhyt, eikä se suojaa alimpia kylkiluita tai selkärangan alaosaa. Liian iso turvaliivi puolestaan ei istu ratsastajalle, jolloin se voi nousta ratsastajan korviin ratsastaessa, liian iso liivi tekee ratsastamisesta vaikeaa ja epämukavaa. Iso turvaliivi ei  myöskään suojaa ratsastajaa, liivin takaosa ei saa koskettaa satulaa ratsastaessa. 

Miten turvaliivin tulisi istua ratsastajalle?  

Turvaliivin tulee peittää ratsastajan rintakehä ja ulottua alimpien kylkiluiden alapuolelle sekä asettua tarpeeksi alas selkärangan suojaksi. Turvaliivin tulee olla napakka ja vartalon myötäinen, mutta se ei saa puristaa, ratsastajan tulee pystyä hengittämään rennosti turvaliivi päällä, kääntää vartaloaan ja liikuttaa käsiään luonnollisesti turvaliivi yllänsä.Sopivan kokoinen ja hyvin istuva turvaliivi päällä liikkuminen on mukavaa ja luontevan tuntuista.  

Turvaliivi on varuste, jossa ei voi olla kasvuvaraa, vaan sen täytyy olla juuri oikean kokoinen.  

Turvaliiviä kannattaa sovittaa ratsastusvaatteiden kanssa. Horse & Riderin myyjillä on paljon omakohtaista kokemusta liivien käytöstä ja autamme sinua valitsemaan juuri oikean kokoisen turvaliivin. 

Mitä eroa on 1 2 ja 3 tason liiveissä?  

Turvaliivejä löytyy eri turvallisuusluokituksilla, 1-3, joista taso 3 on turvallisin.  

Tason 3 turvaliivi antaa suojan, joka soveltuu tavanomaiseen ratsastukseen, kilpailemiseen ja hevosten parissa työskentelyyn. Tason 2 turvaliivi on yleisemmin selkäpanssari ja edessä kevyempi suoja.Maastoeste- ja kenttäratsastuskilpailuissa on vaaditaan aina 3-tason turvaliiviä ja sen päälle on mahdollista pukea vielä paukkuliivi.

Lisäksi turvaliivin pitää olla CE-merkitty. Ratsastukseen ja muuhun hevosten kanssa toimimiseen tarkoitetun turvaliivin tunnistaa standardinumerosta EN 13158.

Lapsille sopivat turvaliivit  

Zandona Soft Vest Pro Lasten Turvaliivissä on muotoutuva selkäpanssari, joka on saanut paljon kiitosta käyttömukavuudestaan ja lapset pitävät sitä mielellään. Myös Zandonan liivin etuosassa ja kyljillä on erittäin suojaavat suojalevyt. Turvaliivi on joustavaa ja hengittävää materiaalia ja se sopii hyvin takin alle puettavaksi.Tason 2 turvaliivejä Komperdellin valikoimasta edustaa Komperdell Ballistic Champion 22 Lasten Turvaliivi. Tämä hyvin istuva, kevyt ja hengittävä turvaliivi on suunniteltu erityisesti lapsille. Liivin leveys on säädettävissä ja liivi on helppo pukea ja riisua. Turvaliivissä on selkäpanssari, joka on sertifioitu moottoripyöränormin EN1621-2, tason 2 tiukkojen kriteerien mukaisesti ja ulottuu suojaamaan myös kylkiä. 

Equipage lasten palaturvaliivi, on myös äärimmäisen turvallinen ja mukava liivi ratsastukseen. Liivi on hyvin säädettävissä sopivan kokoiseksi sivulla sijaitsevilla nauhoilla. Myös liivin olkapäässä on tarrakiinnitys, joka lisää säätövaraa jatkuvasti kasvaville lapsiratsastajille.

Lapsille löytyy myös kokoja Heliten suositusta Zip ’n 2 Paukkuliivistä ja sen suosio kasvaa jatkuvasti.

Komperdell turvaliivit aikuisille 

Komperdellin turvaliivit ovat ensiluokkaisen turvallisia ja käytännöllisiä ergonomisen muotoilun sekä keveyden ansiosta. Liiveissä on parhaat turvallisuusarvot ja Komperdell turvaliivit suojaavat 360 astetta eli koko ylävartalon.   

Komperdell 3-taso:Komperdell Slim Fit Turvaliivi tarjoaa 360 astetta suojaa koko ylävartalon ympärille. Liivistä löytyy myös Regular Fit malli, joka sopii erityisen hyvin miesratsastajille. Tämä liivi on hyväksytty myös kenttäratsastuksen maastokokeeseen.

Komperdell 2-taso:Komperdell Ballistic Flex Fit Slim Fit 22 turvaliivi on Komperdellin uusin malli, kevyt ja äärimmäisen mukava sekä hyvin ilmastoitu liivi sopii niin hevosharrastajalle- kuin ammattilaisellekin.Uusissa Ballistic Styles -malleissa on automaattinen leveyden säätöjärjestelmä, jota on jo käytetty luotettavasti Komperdellin 3 tason turvaliiveissä. 

Zandona turvaliivit  

Zandonan kokotaulukko tekee turvaliivin valitsemisesta ja sovittamisesta helppoa, valikoimastamme löydät Zandonan lasten liivin, sekä nuorille ja aikuisille valmistetun liivin. Aikuisten liiveistä meiltä löydät kaksi kokoa Zandona Soft Vest Pro 158-167cm sekä Zandona Soft Active Vest Pro 168-177cm Turvaliivin

Tämä tehokkaasti ratsastajaa suojaava 2-tason liivi on erittäin mukava päällä ja se mahtuu helposti takin tai ratsastusliivin alle. Selkäpanssarin lisäksi liivissä on edessä rintakehällä sekä kyljissä suojaavat levyt.  

Mikä on paukkuliivi?Paukkuliivi on ilmalla täyttyvä turvaliivi, Horse & Rider on havainnut parhaaksi paukkuliiviksi ranskalaisen valmistajan Heliten mallit. Liivi näyttää ratsastaessa aivan tavalliselta ratsastusliiviltä ja se kiinnitetään turvanarulla satulaa. Ratsastajan pudotessa hevosen selästä, voimakas liike irroittaa narun liivistä, joka laukaisee patruunan ja täyttää liivin ilmalla hetkessä ennen kuin ratsastaja tippuu maahan. Paukkuliivi antaa hyvän suojaa ratsastajalle putoamisen aiheuttamalta iskulta. 

Heliten paukkuliivi suojaa ratsastajan rintakehää, kylkiluita, selkärankaa ja sisäelimiä, liivi täyttyy lauetessaan myös niskasta ja suojaa ratsastajan päätä retkahtamiselta.Turvaliivi kiinnitetään turvanarulla satulaan kiinnitettävään satularemmiin, ratsastajan tipahtaessa hevosen selästä turvanaru kiristyy laukaisten patruunan ja turvaliivi täyttyy ilmalla. 

Mitä paukkuliiville tapahtuu, laukeamisen jälkeen?  

Patruunan tyhjennyttyä turvaliivin täyttyessä ilmasta, vaihdetaan uusi patruuna tilalle ja liivi on jälleen käyttövalmis ja turvallinen. Varapatruunoita kannattaa olla mukana matkassa aina yksi tai kaksi, jotta voit heti vaihtaa uuden. Jokaisen liivin mukana tulee yksi patruuna ja patruunoita myydään myös erikseen. Myös muita varaosia saa lisää kuten satularemmejä, jos sinulla on useampi satula käytössä.

Onko Heliten paukkuliiveissä takuuta?Ostaessasi uuden Heliten liivin, voit rekisteröidä sen suoraan Heliten omaan verkkopalveluun, jolloin saat turvaliivillesi neljän vuoden takuun.  

Saako paukkuliivillä kisata kenttäkilpailuissa ja maastoesteillä?
Paukkuliivi voidaan pukea yhdessä 3-tason turvaliivin kanssa, jolloin se on sallittu kenttä- ja maastoesteradoilla. Helite Airjacket Turvaliiviä voidaan käyttää maastoesteradalla myös ilman vartalosuojaa, mutta vartalosuojan käyttäminen paukkuliivin kanssa on silti suositeltavaa lajin riskien vuoksi. 

Pitääkö paukkuliivi pukea takin alle vai päälle?Paukkuliivi suositellaan pukemaan aina takin päälle, jotta se pääsee täyttymään ilmalla. Liian iso takki estää liiviä täyttymästä kunnolla sen lauetessa. Paukkuliivin ja alla olevien vaatteiden alle tulisi mahtua nyrkin verran tilaa, sillä liivi täyttyy ilmasta myös ”sisäänpäin”. Istuvat treenivaatteet tai kevyt toppa/untuvatakki on paras mahdollinen vaate liivin alle.  

Heliten paukkuliiveihin on saatavilla myös esimerkiksi kisatakkeja, jotka saa yhdistettyä liiviin vetoketjulla.  

Horse & Riderin suosituin paukkuliivi on Helite Airbag Zip`In 2  

Helite Airbag Zip`In 2 on kevyt ja huomaamaton ilmalla täyttyvä turvaliivi. Tyylikäs ja urheilullinen paukkuliivi on hyvin istuva ja se on valmistettu joustavasta, vedenpitävästä materiaalista. Olemme saaneet liivin käyttäjiltä runsaasti hyvää palautetta liivistä, joka on suojannut useita ratsastajia onnettomuustilanteissa.  

Pitääkö turvaliiviä käyttää aina esteitä hypätessä?  

Useissa ratsastuskouluissa turvaliivin käyttö on estetunneilla pakollista. Suosittelemme turvaliivin käyttämistä kaikille ratsastajille ainakin esteillä ja maastossa. Harkitse tilanteen mukaan turvaliivin käyttöä myös kouluratsastuksessa, sillä aina voi sattua yllättäviä tilanteita kun olemme tekemisissä hevosten kanssa. 
 
Kun pidät turvaliiviä, voit suojata itsesi pahimmilta iskuilta ja ratsastaa turvallisemmin.
 
Autamme teitä mielellämme löytämään juuri sen oikean mallin!