Kuolaimet

Sopivan kuolaimen löytäminen hevoselle voi olla toisinaan haastavaa. Meiltä Horse & Riderilta löydät kattavan valikoiman kuolaimia ja osaava henkilökuntamme neuvoo mielellään sopivan kuolaimen valinnassa. Meiltä löydät kuolaimia useilta valmistajilta kuten Bombers, Beris, Sprenger, Stubben ja Horse Guard sekä tarvittavat kuolainten lisävarusteet kuten gag-remmit, deltaohjat, kumitutit ja ketjut.

Lue lisää
Kategoriat
Väri
Koko
Ominaisuudet

Näytetään 1–34 of 88 hakutulosta

Miksi hevosella on kuolaimet? 
Suitsiin kiinnitettävien kuolaimien ja ohjien avulla ratsastaja on yhteydessä hevoseen ja voi myös sen avulla ohjata hevosta haluttuun suuntaan sekä muotoon. Kuolain on joskus myös tärkeässä roolissa ratsastajan halutessa hidastaa hevosta tai tarvittaessa jopa pysäyttää. Tasainen ohjastuntuma ja hevoselle hyvin istuva kuolain ovat ratsastuksen ja ratsukon välisen yhteistyön tärkeimpiä asioita. 

Ratsastuslajista sekä hevosen käyttötarkoituksesta riippuen hevoselle etsitään hyvin erilaisia kuolaimia. Kouluratsastuksessa kilpailusäännöt rajaavat myös osan kuolaimista pois kun taas esteratsastuksessa kuten myös maastoesteillä hevosen hallittavuus sekä jarrut ovat usein suuremmassa roolissa kuolaimia pohdittaessa. Muistathan siis tarkistaa myös Suomen Ratsastajanliiton kilpailusäännöt, jos suunnitelmissasi on kilpailla.

Miten valita oikea kuolain?  
Kuolaimet sijoittuvat hevosen suussa hammaslomaan, oikein istuva kuolain jakaa paineen hevosen suuhun tasaisesti eikä vahingoita hevosen suupieliä, kieltä, poskilihaksia tai hampaita. Myös kuolaimen leveyden tulee olla sopiva, sillä liian kapea kuolain on ahdas hevosen suuhun. Se saattaa puristaa sekä hiertää suupieliä ja voi aiheuttaa kipua. Liian pitkä suuosa voi taas liikkua liikaa puolelta toiselle ja aiheuttaa ongelmia suussa sekä ratsastuksessa.
Voit mitata hevosen suun itse joko mittatikulla tai kuolaimella tai pyytää eläinlääkäriä mittaamaan hevosen suun. Huomio, että kuolaimen muotoilu voi vaikuttaa myös hieman sopivan suuosan pituuteen.

Kuolaintuntuma vaikuttaa hevosen kielen, niskan, suupielien ja poskien alueella. Jokainen hevonen on yksilö ja hevosten suut sekä tuntemukset vaikutusalueilla ovat erilaisia, parhaiten löydät sopivan kuolaimen kokeilemalla erilaisia kuolain malleja ja tarkkailemalla hevosen käytöstä kuolaimen vaikutuksen alla. Epäsopiva kuolain on hevoselle epämiellyttävä ja se voi aiheuttaa mm. että hevonen aukoo herkästi suutaan, heittää kieltään ulos, vastustaa kuolainta, laskee selkänsä tai on epätasainen ohjastuntumalla.   

 

Hevosen kuolainten erilaiset suuosat: 

Nivelkuolaimet eli hevosihmisten puhekielessä nivelet.
Nivelkuolaimen suuosassa on keskelle sijoittuva nivel. Kuolaimen vahvuuteen vaikuttaa kuolaimen paksuus ja paino, painava ja paksumpi kuolain jakaa painetta tasaisemmin ja pysyy hyvin paikallaa, kun taas kevyt ja ohut kuolain tuntuu joistakin hevosista miellyttävämmältä. Yleisimmin nivelkuolaimet valmistetaan ruostumattomasta teräksestä.   

Kolmipalakuolain on kaksinivelinen. Kolmipalakuolaimen paine jakautuu laajemmalle alueelle kielen päällä ja kuolain vaikuttaa siten kieleen enemmän kuin yksinivelinen. Kolmipalakuolaimen keskipala voi olla pyöreä, litteä tai kaareva.  

Sekä nivel- että kolmipalakuolaimia on nykyään lukkiutuvina versioina, jotka kasvattavat suosiotaan. Tällöin paine jakautuu tasaisemmin hevosen suuhun ja paine vähenee hevosen kielen päällä ratsastajan tehden pidätteitä.  

Suorakuolain eli täysin niveletön kuolain on hevosen suussa tasainen. Suukappale voi olla täysin suora tai se kaareutuu lievästi. Suuosa on voi olla metallinen tai synteettisistä materiaaleista tehty, esimerkiksi muovinen tai kumilla päällystetty. Pehmeästä materiaalista (kuten esim Beris Prime) valmistettu suora kuolain vaatii hevoselta hyvin rauhallista suuta eikä se sovi hevoselle jolla on tapana purra kuolaimeen kiinni, jotta kuolain kestää käyttöä. 

Waterford kuolain on niin sanottu monipalakuolain jossa useat nivelet yhdistävät kolmipalakuolaimen pyöreää keskipalaa muistuttavia osia ja kokonaisuus on ketjumainen. Kuolainrenkaat voivat olla irtonaiset tai kiinteät. Kuolaimen vaikutus on voimakas, mutta moni hevonen pitää liikkuvasta Waterword kuolaimesta tasaisen käden omaavan ratsastajan kanssa.
 

Kuolainten sivuosia on monenlaisia: 

Pyörivät renkaat eli Loose Ring on yleisin kuolaimissa käytettävä sivuosa ja se sopii hyvin monelle hevoselle sekä ratsastajalle.  

Oliivirenkaat eli Eggbutt: – oliivikuolaimen kuolainrenkaat ovat kiinteästi kiinni kuolaimessa, eikä renkaat pääse pyörimään. Isot usein soikean malliset ja kiinteät renkaat saavat aikaan lievän vipuvaikutuksen.  Oliivirenkaiset kuolaimet ovat suosittuja myös nuorilla hevosilla, kuolaimen ollessa hieman pyörivää rengasta tasaisempi. Oliivikuolaimissa on myös hevosen suupieliä suojaava vaikutus, pyörivillä renkailla on riski nipata suupielestä jos hevosella on isot huulet tai kuolain on liian pieni tai ratsastajalla on epätasainen ohjastuntuma. 

D-renkaat: kuolainrenkaat ovat kiinteästi kiinni kuolaimessa ja D-kirjaimen muotoiset. Myös D-kuolaimella on lievä vipuvaikutus ja kuolain pysyy stabiilina hevosen suussa.   

Gägi eli gag-kuolaimessa sivuosan renkaan ylä- ja alareunassa on reiät joista pujotetaan hihna. Hihnan yläpäähän kiinnitetään poskihihna ja alapäähän ohja. Gägi kuolain vaikuttaa hevosen niskaan sekä kitalakeen ja se on vaikutukseltaan voimakas. Gagkuolaimia saa erilaisilla suuosilla kuten nivel-, kolmipala ja suora suuosa.
Gag kuolaimiin sopivia remmejä myydään erikseen.   

Pelham on yleinen vipukuolain. Pelhamkuolainta käytetään etenkin esteratsastuksessa sekä joillain hevosilla kun jarru on tarpeen. Tätä sivuosaa saa myös erilaisilla suuosilla, yleisin valinta on kolmipala tai suora kumi. Pelhamkuolaimessa tulee aina mukana ketju, jolla voidaan säätää kuolaimen säätää kuolaimesta tulevaa painetta hevosen suuhun. Kuolaimen ketju ei koskaan saa olla liian kireällä: kuolaimen varren tulee olla hevosen suuhun nähden 45 asteen kulmassa 

Pessoa- ja olympiakuolaimia on kaksi- tai kolmirenkaisena sekä eri suuosilla. Pessoa on monipuolinen kuolain, jonka vaikutusta voidaan säätää helposti. Kuolaimen suukappale kiinnittyy isoon kuolainrenkaaseen, jonka yläpuolella on yksi ja alapuolella yksi tai kaksi rengasta. Pessoa ja olympiakuolain ovat käytettävissä kahdella tai yhdellä ohjalla sekä deltaohjalla. Näiden kuolaimien kanssa olisi hyvä käyttää myös kuolaimen ylärenkaasta tulevaa ”alaremmiä” jotta kuolain pysyy oikealla paikallaan. 

Kimblewick-kuolaimen vipuvaikutus on hyvin säädeltävissä. Kimblewick on D-renkainen, useimmiten suora kuolain johon ohja voidaan kiinnittää suoraan D-renkaaseen tai renkaan eri kohdissa oleviin reikiin, mitä alemmas ohja on kiinnitetty, sitä suurempi vipuvaikutus on.  Kimblewickiä voidaan käyttää myös kahdella ohjalla ja deltalla. 

 

Kankikuolainta käytetään pääasiassa kouluratsastuksessa.  Kankikuolain voi olla suora tai siinä voi olla erilaisilla muotoiluilla kielentila. Kankikuolaimen tuomaan paineeseen vaikuttaa kangen ylä- ja alavarsien pituus, kuolaimen paksuus ja materiaali, suuosan nivelet sekä kankiketjun kireys. Ohja kiinnitetään kankikuolaimen varren alaosaan, jolloin se saa aikaan vipuvaikutuksen, mitä pitempi kuolaimen varsi on, sitä voimakkaampi on myös vipuvaikutus. Kankikuolaimia on saatavilla erilaisilla suukappaleilla, joissa paine jakautuu eri tavalla kielen ja kitalaen alueelle.   

Kankikuolaimen kanssa käytetään aina myös bridongia, eli usein nivel- tai kolmipalakuolainta, jossa on normaalia nivelkuolainta pienemmät kuolainrenkaat. Myös nivelkuolaimeen kiinnitetään ohjat, jolloin ratsastaja vaikuttaa hevoseen kahdella ohjalla. 

Kankiketjusta miellyttävämmän hevoselle tekee kankiketjun suoja, joka voi olla kumia tai nahkaa. 
Kangen ketju ei saa koskaan olla liian kireällä: kankikuolaimen varren tulee olla hevosen suuhun nähden 45 asteen kulmassa. 

 

Hackamore sopii suustaan herkille hevosille 
Hackamore vaikuttaa hevosen suun sijasta hevosen nenäpiihin. Pehmeästi topattu Hackamore jakaa paineen tasaisesti hevosen turpaosaan ja niskaan, Hackamore kuolaimessa ei suuosaa, joten se sopii erityisesti herkkäsuisille hevosille tai haavaumista tai hammasongelmista toipuville hevosille. Hackamore voi tuoda myös tarvittavaa vaihtelua hevosen suuhun ja kuolainvapaita päiviä tulisi suosia aika ajoin.

Erilaiset kuolainmateriaalit 
Hevosen kuolaimia valmistetaan nykyään monenlaisista materiaaleista 

-Ruostumaton teräs on kestävä ja helppo puhdistaa
– Erilaiset metalliseokset ovat suosittuja ja yksi suosituimmista on Sprengerin Sensogan tai Bombersin Sweet Iron jotka stimuloivat hevosen syljen eritystä
-Elintarvikemuovista valmistetut kuolaimen suuosat ovat kevyitä hevosen suussa, niiden muotoilu on ainutlaatuista ja ne ovat helppoja huoltaa. Nämä sopivat usein myös hevosille jotka ovat herkistyneet metallille tai allergisia.
-Kumilla tai nahalla päällystetyt kuolaimet tuovat pehmeän ja mukavan tuntuman hevosen suuhun 
– Muista myös kuolainteippi, jolla voit teipata kuolaimen kuin kuolaimen 

Kuolainten huolto  
Kuolaimet tulee pestä ja kuivata hyvin jokaisen käyttökerran jälkeen, sillä kuolaimen suuosaan tai renkaisiin jäänyt kuivunut lika voi aiheuttaa hankaumia hevosen suuhun tai suupieliin. Lika lähtee kuolaimista parhaiten lämpimällä vedellä, kuolaimet tulee myös kuivata hyvin ja säilyttää kuivassa ja puhtaassa paikassa.
Tarkasta etenkin vanhempien kuolainten kunto säännöllisesti, että liitokset ovat pitävät eikä kuolaimeen ole tullut teräviä reunoja jotka voisi vahingoittaa hevosen suuta.   

Autamme mielellämme sinua löytämään hevosellesi oikeanlaisen kuolaimen. Meiltä löydät myös laajan valikoiman testikuolaimia hevoselle – kysy lisää myymälästä!
 

Bombers kuolaimet  
Bombers on Etelä-Afrikkalainen perheyritys, joka on perehtynyt hevosen suun anatomiaan ja kuolainten vaikutuksiin perinpohjaisesti. Kaikki Bombers kuolaimet valmistetaan käsityönä, kaikki osat hitsataan, muotoillaan ja hiotaan käsin. 
Bombers tunnetaan erityisesti sinisen sävyn antavasta Sweet Iron käsittelystä, joka tekee kuolaimesta makean makuisen ja takaa hevoselle miellyttävän suu tuntuman. Tämä sininen väri muuttuu käytössä ruskeaksi, siitä ei tule huolestua. 

Sprenger kuolaimet
Vuonna 1872 Hermann Sprenger perusti hevos- ja valjastehtaan Iserlohniin, Saksaan. Vuosien mittaan tuotantovalikoimaa täydennettiin venevarusteilla ja koiraurheilutarvikkeilla.
Tänä päivänä Herm. Sprenger Metallwarenfabrik GmbH Co. KG on maailmanlaajuisesti toimiva 170 työntekijän perheyritys, jota johdetaan menestyksekkäästi jo neljännessä sukupolvessa.
Sprenger valmistaa tunnettuja ja laadukkaita kuolaimia, kannuksia ja jalustimia joita löydät myös Horse & Riderin valikoimasta.