Tietoisuus hevosten lihassairauksista kasvaa

20.4.2023, maria.niskanen

Tietoisuus hevosten lihassairauksista kasvaa

Suomenhevostamma Tintti on ollut Riikan omistuksessa aina maitovarsasta saakka. Tintti liikkuu aktiivisesti ja tavoitteellisesti koulu- ja esteratsastuksessa. Viisivuotiaaksi kääntyneen tamman lihasjäykkyys on mietityttänyt Riikkaa jo jonkin aikaan ja päätimme yhdessä Elena Aution kanssa lähteä etsimään apua ruokinnan kautta. Elena on St. Hippolyten ruokinta-asiantuntija ja koulutukseltaan Eläinlääketieteen tohtori. PhD. Elenalle on karttunut mittava määrä tietoa ja käytännön kokemusta ruokinnan vaikutuksista hevosiin.

Tintin tapauksessa lihasvaivat ovat olleet aaltoilevia, on parempia ja huonompia kausia. Yksi oireista on ollut hyvin hitaasti vertyvä hevonen nuoreksi ratsuksi ja ajoittain lihakset ovat hyvinkin jäykät alkuverkassa.
Lisäksi Tintin lihaksistossa on selkeästi havaittavissa viivoja/rantuja kaulan alueella ja hevonen on välillä kiukkuinen harjatessa oireet ovat ilmenneet jo kolme vuotiaana, nämä oireet viittaavat myös PSSM lihassairauteen.

Miten lihassaraudet havaitaan ja miten ne oireilevat? 

Hevosten lihassairauksia voidaan havaita verikokeilla ja PSSM 1 sairaudelle on olemassa geenitesti. PSSM 2 sairaudelle vasta kehitellään omaa tutkimusta, variantteja sairaudesta on monia. 
Oireet voivat vaihdella lievistä lihaskrampeista ja jäykkyydestä aina lannehalvaukseen saakka. Oireet ovat usein lievempiä, minkä takia niitä harvoin tunnistetaan. Joissain varianteissa lihaksistoon tulee ”rantuja”. Oireita on pystytty hoitamaan myös oikeanlaisen ruokinnan avulla.
Lihasongelmia ratkottaessa tulee muistaa, että vaikka kahdella hevosella olisi samanlaiset oireet, ovat hevoset silti yksilöitä ja ruokinta tulee suunnitella tarkoin jokaiselle hevoselle erikseen. 
Ruokinnan muutoksen jälkeen tulee hevosen reaktioita ja muutosta seurata tarkoin ja tulee myös muistaa, että joskus voidaan joutua tekemään uusia muutoksia, ennen kuin hevosta parhainten hyödyntävä, sopiva ruokinta löytyy.

Mitä ruokintasuunnittelussa huomioidaan? 

Kun Elena lähtee pohtimaan hevosen ruokintaa, aloitetaan käymällä läpi hevosen ikä, yleinen terveydentila, mahdollinen sairashistoria, käyttötarkoitus ja liikuntamäärä. Hevonen käydään läpi ulkoisesti- miltä sen lihavuuskunto näyttää, missä kunnossa sen karva ja kaviot ovat, millainen sen yleinen ilme on ja tunnustellaan sen lihaksistoa. Myös hevosen nykyinen ruokinta, heinäanalyysi ja mahdolliset haasteet käydään läpi.

Tintti on oireista huolimatta terveen näköinen, sen karva on kiiltävä ja kaviot ovat kunnossa, hevonen on läsnä ja hyväluontoinen. Tintti syö säilöheinää, jossa on melko korkea energia, mutta valkuaista on vähänlaisesti. Heinän lisäksi Tintti syö Equigard mysliä, jossa on matala energia, se on viljaton täysrehu ja sopii hyvin hyville rehunkäyttäjille. Lisäksi ruokinnassa on Gemuse kivennäinen, E ja B vitamiini sekä magnesium lihaksiston tueksi.

Ruokintaa suunniteltaessa tulee muistaa, että lihasongelmaisilla hevosilla tiettyjen ravintoaineiden tarve on suurempi kuin normaaleilla hevosilla. Ruokintalaskurilla laskettu ruokintasuunnitelma ei aina ole totuuden mukainen vaan lisäksi pitäisi osata ottaa huomioon lihassairauksien vaatimukset.

Muutokset Tintin ruokinnassa: 
Tintin ruokinnassa tulee lisätä valkuaista ja lysiiniä, etenkin valkuaista tarvitaan lihasvaurioiden korjaamiseen. Heinän korkean energiapitoisuuden vuoksi, pitää olla tarkkana, ettei energiaa tule ruokintamuutosten myötä liikaa, ettei Tintti pääse lihomaan.
St. Hippolyt Equigard Myslin lisäksi Tintille lisätään valkuaislisärehu St. Hippolyt Performance High Fiber Protein ja uusi kivennäinen Muscle Guard jossa on huomioitu lihasongelmaisten erilaiset ravintoainetarpeet valmiiksi. Tämän tilalle voitu valita myös Muscle Protein, joka sopii erinomaisesti lihasongelmaisille, mutta koska kyseisessä rehussa on enemmän energiaa ja Tintti syö jo kovin energiapitoista heinää, Muscle Protein ei sovi Tintin tarpeisiin niin hyvin kuin Performance Fiber High Protein. Myös Hippolyten suosittu kivennäinen Gemüse Kräuter Mineralen Nordic pysyy osana Tintin päivittäistä ruokintaa. 


Lihassairaudet ja laiduntaminen? 

 
Laiduntamista lihassairaille hevosille ei suositella, koska syömistä ja sokerin määrää laidunheinässä ei voida kontrolloida. 
Etenkin riskiaikoja, jolloin on tiedetysti korkeat sokeripitoisuudet tulee laiduntamista välttää. Aikainen kevät, loppusyksy ja kasvien ”stressiaika” esimerkiksi kovat helteet ja ajat jolloin kasvi kasvaa kituuttaen (vedenpuute, huonosti lannoitettu pelto, ylilaidunnettu) ovat aikoja jolloin kasvit tuottavat eniten sokeria.


Seuraamme innolla ja suurella mielenkiinnolla miten Tintti reagoi tehtyihin muutoksiin!

Mitä Tintille kuuluu ruokintamuutosten jälkeen? Lue tintin kuulumiset kesäkuulta (kaksi kuukautta alkukartoituksesta) täältä.