Miten huomioida kuluvan vuoden sadon erityispiirteet ruokinnan suunnittelussa?
14.11.2023, Iida Kekkonen
Moni kamppailee hevosen jatkuvien vatsaongelmien kanssa, erityisesti syksyisin.
Kysyimme eläintieteiden tohtori Elena Autiolta, millainen oli vuoden 2023 heinäsato ja miten se vaikuttaa ruokintaan?
Miten huomioida kuluvan vuoden sadon erityispiirteet ruokinnan suunnittelussa?
Karkearehun laatu on tänä vuonna haasteellinen hevosten ravinnontarpeen ja ruokintasuunnittelun kannalta. Osa ensimmäisen sadon karkearehusta on erittäin sokeripitoista kuivan alkukesän vuoksi, sokeripitoisuus voi olla heinässä jopa yli 20 %, kun taas rehun proteiinipitoisuus ja sulavuus on valitettavan alhainen. Siksi hyvän ruokintasuunnitelman koostaminen vaatii tänä vuonna erityistä tarkkuutta.
Monelle hevoselle korkea sokeripitoisuus karkearehussa on ongelma, erityisesti herkkävatsaisille hevosille, metabolisille/lihaville hevosille, joita usein ovat ponit ja alkuperäisrodut, sekä lihasongelmaisille hevosille. Näiden ruokinnassa on tärkeää saada ruokinnan kokonaissokerimäärää laskettua. Osan tällaisesta karkearehusta voi korvata esim. oljella, vähemmän sokeria sisältävällä heinällä tai heinäpelleteillä. Heinää voi myös liottaa vedessä juuri ennen hevoselle annostelua, jolla tavoin sokerista voidaan saada pois keskimäärin 30 %. Kaikkia heinäannoksia ei tarvitse välttämättä liottaa, edes osan liottaminen vedessä auttaa jo kokonaisuutta. Oljen käytössä haasteena on se, että hyvälaatuista olkea (homeetonta) on vaikeaa löytää eikä oljessa saisi olla käytetty korrenvahvistajia viljelyn aikana. Sen sulavuus on myös heikko, eikä olki tarjoa hevosen tarvitsemaa proteiinia. Tästä johtuen olkea käytettäessä valkuaislisärehut tulevat tarpeen hevosen valkuaistarpeen täyttämiseksi.
Karkearehun ja oljen huono sulavuus voi aiheuttaa haasteita herkkävatsaisille hevosille. Suoliston mikrobit tarvitsevat ravinnonlähteeksi hyvin sulavaa kuitua, jota kortisessa heinässä ei ole paljoa, oljessa ei juuri lainkaan. Tällöin suoliston hyödyllinen, kuitua sulattava mikrobikanta kärsii ravinnonpuutteesta, jolloin ne voivat alkaa vaurioittaa suoliston seinämiä. Tämä ärsyttää suolistoa ja johtaa haitallisten mikrobien yleistymiseen hyödyllisten kustannuksella pahentaen hevosen suolisto-ongelmia. Tärkeää tällaisen heinän kanssa on tuoda ruokintaan hyvin sulavaa kuitua jollain muulla tapaa, esim. korvaamalla osa heinästä hyvin sulavalla odelmaheinällä, heinäpelleteillä tai heinähakkeella. Myös kuitupohjaiset, monipuoliset väki- ja mash-rehut tarjoavat hyvää kuitua suolistolle ja voivat tasapainottaa suoliston toimintaa.
Miksi syksyn ensimmäinen säilöheinä aiheuttaa usein monille hevosille haasteita?
Vaikka heinä olisi hyvälaatuista, voi uuden sadon käyttöönotto aiheuttaa monille hevosille silti ongelmia. Uuden sadon heinät otetaan usein käyttöön hevosta totuttamatta, esim. hevosen palatessa laitumelta talliin. Tämä äkillinen ruokintamuutos voi saada suoliston mikrobiston reagoimaan ja johtaa ripuli- tai jopa ähkyoireisiin. Tästä johtuen uuden sadon heinä tulisi ottaa vaiheittain käyttöön, lisäämällä niiden osuutta ruokavaliossa vähitellen 2-3 viikon kuluessa. Hevosen suolistoa kannattaa tukea ruokinnan muutoksen aikana monipuolisilla, suolistoa tukevilla mash rehuilla, heinäpelleteillä tai suolistoa tasapainottavilla lisäravinteilla, kuten esim. hiivavalmisteilla.
Jos heinän laatu aiheuttaa haasteita tai tarvitset apua hevosen ruokinnan suunnittelussa, on suositeltavaa olla yhteydessä koulutettuihin ruokinnan ammattilaisiin, jotka auttavat hevoselle sopivan ruokavalion koostamisessa. Parhaaseen lopputulokseen pääsemiseksi heinästä tulisi olla heinäanalyysi teetettynä ja hevosesta tulisi toimittaa mahdollisimman kattavasti taustatietoja, kuten esim. tiedot ruokintaan vaikuttavista terveyshaasteista, painosta, lihavuuskunnosta, rodusta sekä hevosen käyttötarkoituksesta.
Jäikö ruokinnan suunnittelu mietityttämään?
Henkilökuntamme auttaa mielellään hevosen ruokintaan liittyvissä haasteissa ja pohdinnoissa.