Kun hevosen laidunkausi päättyy, miten ja miksi siihen tulee valmistautua?

24.8.2023, Iida Kekkonen

Hevosten laidunkausi lähenee loppuaan ja sisäruokintakausi alkaa. Kysyimme eläintieteiden tohtorilta Elena Autiolta kuinka hevosten laidunkauden loppuun tulisi valmistautua ja miksi se on tärkeää?

Elenan keräsi meille viisi tärkeintä pointtia, jotka tulee huomioida hevosen siirtyessä sisäruokintakauteen:

  1. Kyseessä on suuri ruokinnan muutos. Se tulee siten toteuttaa hitaasti 2-3 viikon kuluessa, kuten mikä tahansa muu suuri ruokinnan muutos, jotta hevosen suolistomikrobit ehtivät sopeutua uudentyyppiseen ravintoon. Tämä pienentää merkittävästi ruoansulatusongelmien riskiä. Hevosta kannattaa siten totuttaa sisäruokintakauden rehuihin jo sen ollessa laitumella.
  2. Karkearehun vesipitoisuus muuttuu kosteasta laidunruohosta kuivaksi heinäksi tai säilöheinäksi, mikä alentaa suolistossa kulkevan rehumassan kosteutta ja kulkunopeutta. Tämä lisää ummetusähkyn riskiä, jos hevonen ei samanaikaisesti lisää veden kulutusta.
  3. Jos hevoset laiduntavat vielä yölämpötilojen laskiessa alle 5 asteen, altistuvat ne suurille sokerimäärille ruohon sokeripitoisuuden noustessa kylminä öinä. Tämä voi aiheuttaa suoliston toimintahäiriöitä tai jopa kaviokuumeen sille herkille yksilöille. Ruohoon saattaa muodostua myös hevoselle haitallisia homeita. Myöhään syksyllä laiduntamista kannattaa siis välttää ja päättää laidunkausi mieluummin ajoissa.
  4. Hevosten kavioiden laatu heikkenee usein laidunkaudella etenkin kuivana kesänä sekä kivennäisruokinnan ollessa riittämätöntä. Hevosen syksyn ruokinta kannattaakin suunnitella tarkasti heinän rehuanalyysin pohjalta riittävän ravintoaineiden saannin varmistamiseksi. Mikäli kaviot ovat hyvin huonot, voi hevonen tarvita myös kavioille suunniteltua lisäravinnetta.
  5. Jos hevonen on saanut myös kesällä laitumelle heinää tai sen normaalia väkirehua, ei ruokinnan muutos ole silloin niin suuri, kuin jos se olisi syönyt pelkästään ruohoa. Siirtymän voi tällöin toteuttaa hieman nopeammin. Normaaleiden rehujen antaminen edes pienissä määrin laidunkauden aikana onkin suositeltavaa etenkin herkkävatsaisilla hevosilla.

Lauantaina 26.8.2023 vietämme St.Hippolyt päivää myymälässämme klo 10-14. 
St.Hippolyten Elena Autio on paikalla vastaamassa hevosesi ruokintaan liittyviin kysymyksiin ja tekemässä ruokintasuunnitelmia päivän ajan.

St. Hippolyt ja Agrobs rehut myymälässä -10%?
Arvomme kävijöiden kesken Hippolyten uutuuskivennäsen:
St. Hippolyt Gemüse-Kräuter Sensi Mineralen Nordic Kivennäinen 10kg

Lämpimästi tervetuloa.