Näin valmistaudut ratsastuskoulun tunneille

16.8.2024, maria.niskanen

Ratsastuskoulujen syyskausi on startannut ja moni on aloittamassa myös täysin uuden harrastuksen hevosten parissa suunnaten ensimmäistä kertaa ratsastuskoulun tunneille.

Keräsimme teille tärkeimmät vinkit ratsastuksen aloittamiseen. Asiantuntijoina meillä toimivat Horse & Riderin henkilökunnasta Riikka Markkanen ja Niina Laukkanen, jotka ovat toimineet pitkään myös ratsastuskoulun opetustehtävissä.

Kysyimme heiltä: Mitä kannattaa ottaa huomioon ratsastuskoulua valitessa, entä millaiset varusteet pitäisi olla ratsastustunneille mennessä? 

Se kaikkein tärkein – sopiva ratsastuskypärä:

Ihan ykkönen ratsastuksessa on sopivan kokoinen ja hyvin istuva ratsastuskypärä.
Oikean kokoinen kypärä istuu tasaisesti pään ympärillä eikä se purista erityisesti mistään, mutta ollen kuitenkin tarpeeksi napakka. Ratsastuskypärä on varuste, johon ei voi varata kasvuvaraa vaan sen täytyy olla hyvin istuva ja pysyä paikoillaan, jotta se suojaa ratsastajan päätä myös ratsastajan pudotessa.

Turvallisuutta lisäävät myös turvaliivit, jotka suojaavat ratsastajan selkärankaa, kylkiluita ja sisäelimiä. Turvaliiviä tulee käyttää ratsastuskoulun tunneilla esteillä ja maastossa, mutta suositellaan myös perusratsastuksessa. Turvaliivit ovat nykyään suunniteltu kevyiksi ja niissä on mukava liikkua ja ratsastaa. Turvaliiveissä on eri turvaluokitukset ja kevyimmät ovat ns. Selkäpanssareita. Kysy ammattitaitoiselta henkilökunnaltamme lisää!

Miksi kypärää ei kannata ostaa kirpputorilta? 

Ratsastusypärä kannattaa aina ostaa uutena, jolloin kypärän suojaava jännite toimii. Käytettynä ostetusta kypärästä et voi myöskään olla varma, ettei se sillä ole tiputtu hevosen selästä tai ettei sitä ole tiputeltu lattialle. Kypärä suositellaan myös uusittavaksi viiden vuoden välein, jotta turvaominaisuudet säilyvät.

Hyvin istuvat ratsastushousut tekevät ratsastamisesta mukavampaa:

Ratsastukseen soveltuvat pitkälahkeiset, hyvin istuvat housut. Ensimmäisillä kerroilla esimerkiksi legginssit ajavat asiaa, mutta harrastuksen jatkuessa mukavuutta lisäävät ratsastushousut, joiden lahkeet pysyvät paikoillaan eivätkä nouse ylöspäin hevosen ja ratsastajan liikkuessa yhdessä. Ratsastushousujen saumat on sijoitettu niin etteivät ne aiheuta hankaumia ratsastaessa, housujen paikat lisäävät pitoa satulassa ja helpottavat ratsastajan istuntaa. Ratsastushousuja löytyy nykyään moneen makuun ja materiaaleista löytyy joustavia, hyvin hengittäviä, teknisiä materiaaleja: kesän super kevyistä ratsastusleggareista talven lämpimiin softshell- ja topparatsastushousuihin.

Millaiset kengät soveltuvat ratsastukseen?

Pitkät ratsastussukat suojaavat nilkkoja ja estävät housunlahkeita nousemasta ratsastuksen aikana, jolloin myöskään jalustimen remmi ei pääse hankaamaan ihoa. Enemmän ratsastaville suosittelemme lisäksi minichapsejä tai ratsastussaappaita, jotka suojaavat ja tukevat ratsastajan jalkaa erityisen hyvin. Napakat chapsit ja saappaat auttavat jalkaa pysymään oikeassa kohdassa ja olemaan paikallaan.

Ratsastusjalkineen kannan tulee olla muutaman sentin korkea, jottei ratsastajan jalka luiskahda jalustimesta läpi. Varrellinen kenkä tai ratsastussaapas myös tukee nilkkoja.

Ratsastushanskat lisäävät turvallisuutta:

Hevosta käsitellessä ja ratsastaessa tulee myös käyttää hanskoja. Ratsastuskäsineet ehkäisevät hiertymien ja rakkuloiden syntymistä sekä suojaavat käsiä ratsastaessa ja hevosta taluttaessa.Usein tämä on myös turvallisuusasia, hyvissä käsineissä on loistava pito ja saat paremman tuntuman ohjista.

Ratsastuskäsineitä löytyy hyvin monenlaisia ja eri vuodenaikaan sopivia vaihtoehtoja: kevyitä versioita kesäsäälle sekä paksuja talviratsastushanskoja suojaamaan talven pakkasilta.

Millaiseen yläosaan ratsastaessa kannattaa pukeutua? 

Ratsastukseen kannattaa valita huputon takki- tai paita, jottei huppu tai hupun narut jää kiinni tai heilu ratsastaessa. Kerrospukeutuminen helpottaa elämää tallilla, takki joka on helppo riisua ratsastukseen ja pukea päälle matkaksi maneesista talliin pitää lämpimänä hikoilun jälkeen. Vettä ja likaa hylkivät materiaalit ovat tallilla kestävä ja kätevä ratkaisu.

Nimeä varusteesi
Omat varusteet, kuten hanskat ja raipat kannattaa myös nimetä hyvin, etteivät ne sekoitu tallikavereiden varusteiden kanssa. Ratsastuskypärä, saappaat ja muut varusteet kulkevat kätevästi mukana esimerkiksi isossa kestokassissa. Saatavilla on myös monenlaisia saapas- ja varustekasseja, joissa varusteet pysyvät siisteinä ja tallessa.

Miten valita itselle sopiva ratsastuskoulu ja mitä muuta tulisi huomioida ratsastusta aloittaessa?  

Ratsastuskouluksi kannattaa valita Suomen Ratsastajainliiton hyväksymän jäsentallin.
SRL.n jäsentallilla saat ammattitaitoisen opettajan, opetuskäyttöön soveltuvan, koulutetun hevosen sekä turvalliset olosuhteet harrastamiselle. Voit myös olla varma, että hevosen hyvinvoinnista huolehditaan asianmukaisesti.

Katso luettelo SRL jäsentalleista ja jäsentallien valintakriteerit: https://www.ratsastus.fi/ratsastamaan/loyda-oma-tallisi/

Jos harrastuksen aloittaminen jännittää, voi aloittaminen olla helpompaa pienemmällä tallilla tai valita ryhmä jossa on vähemmän ratsastajia.

Ponikerhoihin- ja hoitajatoimintaan osallistumalla oppii myös paljon lisää hevosista ja opit lukemaan niiden käyttäytymistä, mikä vahvistaa hevosmiestaitoja ja nopeuttaa myös ratsastuksen oppimista.

Kannattaa myös liittyä Suomen Ratsastajainliiton ratsastusseuraan, jolloin pääset mukaan seuratoimintaan sekä jäsenyyteen kuuluu myös vakuutus, sillä kaikki tapaturmavakuutukset eivät automaattisesti kata ratsastusta.

Eniten tarvitset avointa mieltä ja läsnäoloa hevosten kanssa. Haasta itsesi kokeilemaan erilaisia hevosia, jokainen hevonen opettaa ratsastajalle jotain uutta.

Henkilökuntamme auttaa mielellään valitsemaan oikeat varusteet!

ratsastusvarusteet ratsastuskoulun tunnille