Veera Paloheimon ja Wollen kisavalmisteluiden ABC

4.6.2023, maria.niskanen

Veera Paloheimon ja Wollen kisavalmisteluiden ABC

Kisakausi on kuumimmillaan ja haluamme helpottaa teidän kilpailuihin valmistautumista.
Moninkertainen kouluratsastuksen SM-mitalisti Veera Paloheimo kertoo meille parhaat vinkit kilpailuihin valmistautumiseen. Vaikka kilpaileminen ei olisi ajankohtaista vielä tänä kesänä, saat artikkelista vinkit myös kilpailukauden suunnitteluun.

Miten Veera valmistaudut kilpailukauteen?
“Käymme valmentajani Ville Vaurion kanssa jo kilpailukauden alussa läpi mihin kilpailuihin tähtäämme. Toki kilpailukalenteriin voi kauden aikana pieniä muutoksia, mikäli hevonen tarvitseekin enemmän lomaa palautuakseen edellisistä kilpailuista tai tarvitseekin vielä johonkin väliin kilpailuharjoituksen.
Kuukausittain käyn läpi mitä kilpailuja on tulossa ja missä kohtaa hevonen voi olla kevyemmällä tai milloin treenataan intensiivisemmin. Riippuen siitä missä kilpailut ovat tai kuinka pitkistä kilpailuista on kyse, niin sitä aikaisemmin aloitetaan kilpailuihin valmistautuminen. ”

Hevosen valmisteleminen kilpailuviikolla
“Aloitan valmistautumisen noin viikkoa ennen kisoja, jolloin huolehdin, että kaikki kilpailukamat ovat pestyinä ja valmiina. Suunnittelen valmentajani kanssa sen hetken hevosen ja oman fiiliksen mukaan kisaviikon ohjelman, mutta normaalisti se menee seuraavasti:
ma – valmennus
ti – valmennus/omatoiminen treeni
ke – maasto
to – kevyt läpiratsastus
pe – viimeistelytreeni yksin tai valmentajan kanssa kotona tai kilpailupaikalla
la – kilpailu
su—kilpailu ”

Treenit kilpailuviikolla
“Valmennuksessa alkuviikosta ei välttämättä enää ratsasteta rataa, rataharjoittelu on tehty jo kahta viikkoa ennen kilpailua. Kilpailuviikolla halutaan pitää Wolle vetreänä, hyväntuulisena, herkkänä ja miellyttävän tuntuisena. Tarvitsee se sitten tähän 20 minuuttia tai 45 minuuttia, niin teemme Wollen tarpeiden mukaan.

Pidämme mielummin valmennukset lyhyempinä ja käytämme treeniin ajan jonka Wolle tarvitsee, kilpailuviikolla emme rasita hevosta enää tempuilla tai erityisen vaikeilla tehtävillä.

Ennen viikonlopun kilpailua keskellä viikkoa tykkään pitää maastopäivän tai huonolla säällä juoksutuspäivän, jolloin hevonen saa selkeästi kevyemmän päivän, mutta kuitenkin pysyy liikkeessä. Wolle on jo seniori-ikäinen hevonen, joten sille kokonaan vapaapäivät eivät tee erityisen hyvää, pieni jumppa pitää Wollen notkeana ja iloisena.

Viimeistelytreeni tarkoittaa yleensä pitkää alkuverryttelyä, missä saan Wollen varmasti notkeaksi ja selän läpi, tämän jälkeen voin hetkeksi ottaa hevosen vähän ryhdikkäämmäksi ja tehdä parit kootummat pätkät ravissa ja laukassa. Heti kun hevonen tuntuu hyvältä, lopetan treenin ja energiaa riittää vielä kisapäiville. ”

Wollen hoito ja pakkaaminen
“Wolle pääsee ennen kilpailuja tietysti myös pesulle ja puunaukseen.
Haluan, että kilpailuissa hevonen ja varusteet ovat pestyt ja huolitellut. Tykkään, että kisakamat ovat siistissä kunnossa ja ehjinä ja varmistan tämän jo yleensä hyvissä ajoin, välillä äiti tuplatsekkaa kaiken. Yön yli kilpailuihin pakataan hyvissä ajoin edellisenä päivänä ja otan aina mieluummin enemmän turhaa tavaraa mukaan kuin, että jotain tärkeää unohtuisikin kotiin. Minulla on valmiina puhelimeni muistiinpanoissa pakkauslista, joka on jo parin vuoden takaa. Päivittelen sitä tarpeen mukaan ja varmistan aina lopuksi, että kaikki on varmasti mukana. ”

Kisapäivän ohjelma
“Herään ajoissa ja syön aamupalan, jonka jälkeen suuntaan kohti tallia. Kisapäivänä ei saa tulla kiireen tuntua. Yhden päivän kilpailuihin mennessä pyrimme olemaan kisapaikalla mahdollisimman ajoissa, jotta pystyn rauhassa katsomaan kilpailupaikan, syömään välipalaa ja käymään vessassa. Pystyn myös rauhassa laittamaan Wollen kuntoon meidän heppa-autossa. ”

Kisaverryttely
“Reilua tuntia ennen suoritusta menen kävelemään Wollen kanssa.
Kävelen vapainohjin alkukäyntejä 20 minuuttia ja sen jälkeen siirryn verryttelykentälle ja keräilen ohjat käteen ja ratsastan noin 10 minuuttia käynnissä väistöjä, pysähdyksiä, peruutuksia, ympyröitä, pyrin saamaan Wollen jo käynnissä niin pehmeäksi ja rennoksi kuin mahdollista.

Tämän jälkeen aloitan kevyessä ravissa verryttelyn ja teen isoja ympyröitä ja väistöjä, laukassa ensin isoa laukkaa eteen ja ympyröillä puolipidätteiden avulla painoa takaosan päälle.
Alkuverryttelyn jälkeen lyhyt käyntipaussi, jonka jälkeen noin 15-20 minuuttia jää työskentelyyn ennen rataa, jossa pyrin säilyttämään alun rentouden ja pehmeyden, mutta saamaan Wollen energiseksi, jänteväksi ja kootummaksi. Jos Wolle tuntuukin nopeasti todella hyvältä, niin pidän useamman käyntitauon ja koitan pitää fiiliksen yllä esimerkiksi siirtymisten avulla.

Edellisen ratsukon mennessä radalle vaihdamme verryttelyhupparin frakkiin ja otetaan Wollelta suojat pois. Äidiltä viimeinen huikka vettä ja valmentajaltani Villeltä vielä viimeinen tsemppi ja sitten menoksi. Paras mitä sinä päivänä on mahdollista ratsastaa, niin se tehdään! Riittää mihin riittää ja itseään vartenhan tätä tehdään ja rakkaudesta tätä lajia ja Wollen kanssa kilpailemista kohtaan.”

Tsemppiä ja iloista mieltä kilpakentille!

Veera Paloheimo ja Wolle