Kannukset

Kategoriat
Väri
Koko
Ominaisuudet

Näytetään kaikki 23 tuotetta

Miten kannuksia käytetään?
Kannusten käyttö ratsastuksessa on vapaaehtoista.

Kannukset ovat ratsastuksen apuvälineitä, jotka kiinnitetään kannusremmillä ratsastajan kantapään taakse ratsastussaappaiden päälle. Ne ovat yleensä metallisia tai muovisia ja niissä on useimmiten tylppä pää tai pyöreä kärki. Kannuksilla ratsastaja voi tehostaa hienovaraisesti hevostaan, etenkin kun halutaan tarkkaa apua esimerkiksi liikkeiden tarkkuuteen tai nopeuteen. Kannusta oikein käyttämällä hevosta voidaan ohjata myös nostamaan rintakehäänsä, jolloin myös hevosen selkä pyöristyy.

Kannusremmit valmistetaan joko nahasta tai mylonista ja niillä kannukset kiinnitetään ratsastussaappaisiin tai -kenkiin. Ne kulkevat saappaan kantapään alta ja kiinnittyvät saappaan päälle siten, että kannukset pysyvät paikoillaan ja tukevasti kiinni ratsastajan jalassa.

Miten valita sopivat kannukset?
Kun valitaan kannuksia, tulee huomioida muun muassa niiden koko, muoto, materiaali ja varren pituus. Ratsastajan tulee valita kannukset, jotka sopivat hänen taitotasolleen ja hevosensa herkkyyteen. Esimerkiksi aloitteleva ratsastaja saattaa valita pehmeämmät kannukset, kun taas kokenut ja kehonsa hyvin hallitseva ratsastaja voi tarvittaessa käyttää tehokkaampaa kannusta.

Kilpailuissa sallitut kannukset voivat vaihdella voimassa olevien sääntöjen mukaan. Yleensä säännöt määrittelevät kannusten materiaalin, koon ja muodon.
Ajantasaisimmat säännöt löydät täältä: https://www.ratsastus.fi/materiaalit/kilpailusaannot/

Turvalliset valmistusmateriaalit
Kilpailusääntöjen mukaan kannukset tulee olla valmistettu metallista.
Metallisen kannuksen etu on, ettei se kulu helposti, jolloin siihen ei synny teräviä reunoja tai rispaantunutta pintaa joka voisi vahingoittaa hevosen ihoa.

Kannuksen muoto kilpailusäännöissä

  • Kannuksen keskikohdasta lähtevän kannuksen kärjen tulee osoittaa suoraan kannuksen keskikohdasta taaksepäin. Kannus voi olla käännetty (vrt. joutsenkannus) mutta sen kärki ei saa osoittaa ylös- eikä sisäänpäin.
  • Kannuksen varsien tulee olla sileät.
  • Jos kannuksessa on rissa tai pykäläreunainen rissa, sen tulee pyöriä vapaasti ja pykälien tulee olla tylpät. Vaakasuunnassa pyörivä rissa sekä Impulse-kannus ovat sallittuja. Metallisen kannuksen nuppi voi olla pyöreä ja se saa pyöriä.
  • Vasarakannus on kielletty kilpailuissa.
  • Mikäli poniratsastaja käyttää kannuksia, ne saavat olla korkeintaan 2,5 cm:n pituiset (kansainvälisesti 3,5 cm).
  • Lapsiratsastaja saa käyttää kannuksia. Lapsiratsastajan kannus saa olla korkeintaan 3,5 cm pituinen. Poni – ja lapsiratsastajat eivät saa käyttää rissakannusta

Pyöreäpäiset kannukset
Pyöreäpäiset kannukset ovat kannuksia, joilla on pyöreä pää ilman teräviä reunoja. Pyöreä muoto tekee niistä turvallisen vaihtoehdon erityisesti aloitteleville ratsastajille tai herkille hevosille.
Pyöreä ja lyhyt kannus sopii myös erityisesti nuorille hevosille, joita aletaan totuttaa kannuksen käyttöön.

Tylppä päiset kannukset
Tylppä päisissä kannuksissa on tasainen kärki osa ja se on vaikutukseltaan pyöreää kannusta terävämpi. Oikein käytettynä tylppä päinen kannus voi antaa hevoselle selkeämpiä ohjeita tehokkaasti ja hellävaraisesti. Ratsastaja voi pitää jalan rentona ja vaikuttaa kevyesti yläpohkeella ja tarvittaessa kannuksen avulla antaa ohjeita hevoselle nopeasti.

Kannusten huolto
Kannukset tulee pestä jokaisen käyttökerran jälkeen, kannukseen tarttunut karva, hiekka ja muu lika voi vahingoittaa hevosen ihoa. Myös kannusremmeistä kannattaa pitää hyvä huoli pesemällä ne käytön jälkeen nahkasaippualla sekä rasvaamalla ne säännöllisesti.
Kannuksiin on myös saatavilla kannussuojia, joiden tehtävä on suojata hevosen kylkiä sekä ratsastajan saapasta.